Friday, April 19, 2024   Login
 למידה בשעת חירום-ביולוגיה
 מעבדה יבשה לשכבת יב
מעבדה "יבשה" - תשס"ב בעיה 4 קטלאז בתפוח אדמה
חלק א:
בחלק זה של הבעיה הישוו את את עוצמת פעילות האנזים קטלאז בחלקים הנאכלים של שני צמחים: גזר ותפוח-אדמה. (בגזר נבדק שורש מעובה, ובתפוח-אדמה נבדקה פקעת, שהיא גבעול מעובה.)
האנזים קטלאז מפרק מי-חמצן (2O2H) למים ולחמצן. החמצן הנפלט מצטבר כבועות: "קצף".
ההנחה היא שככל שנפלט יותר חמצן מצטבר יותר קצף.
א.         שתי מבחנות  סומנו במספרים 1,2.
ב.         לכל אחת מהמבחנות הוכנסו 3 מ"ל תמיסת מי-חמצן.
ג.          מהגזר הוכנה קוביה שכל אחת מצלעותיה באורך של כ- 1/2 ס"מ.
ד.         הוכנה קוביה דומה מתפוח-האדמה.
ה.         קוביית הגזר הוכנסה למבחנה 1, וקוביית תפוח-האדמה הוכנסה למבחנה 2.
ו.           לאחר 5 דקות נרשמה בטבלה הכמות היחסית של התוצרים בכל מבחנה. תוצאות נרשמו בטבלה 1.
 
ענה במחברת הבחינה על שאלות    5-1 :
  1. העתק למחברתך את הטבלה שלהלן, ורשום מיהו הסוסבסטרט ומיהו מקור האנזים בכל מבחנה. (16 נקודות)
  2. רשום כותרת לטבלה.  (5 נקודות) \
טבלה 1:
כמות (יחסית) של התוצר /ים*
בתום הניסוי
מקור האנזים
הסובסטרט (מצע)
מבחנה
+
 
 
1
+++
 
 
2
השתמש בסימונים: -; + ; ++ וכו' בכדי לציין את הכמות היחסית של התוצר /ים.
2. מיהו התוצר בניסוי זה? איך ניקבעה כמותו היחסית? (12 נקודות)
3. האם היית מצפה לתוצאות שונות במבחנה 2 לו חתכו את קובית תפוח האדמה ל- 4 קוביות קטנות? נמק. 
    (12 נקודות)
4. לאחר שתפסק פליטת הבועות במבחנה 2, האם אפשר לחדש אותה על ידי הוספת:
א.      מי-חמצן בלבד ? נמק.
ב.      קוביית תפוח-אדמה בלבד ? נמק. (18 נקודות)
5. האם חסרה בקרה בניסוי שבצעת? נמק. (12 נקודות)
 
חלק ב'
השאלות בחלק זה ממוספרות במספרים 43-34. מספר הנקודות לכל שאלה מופיע לימינה. ענה על כל השאלות במחברת.
בחלק זה נבדקה השפעת רמת החומציות (pH) על פעילות האנזים קטלאז.
להזכירך, האנזים קטלאז מפרק מי-חמצן למים ולחמצן. החמצן הנפלט מצטבר כבועות: "קצף".
ההנחה היא שככל שנפלט יותר חמצן מצטבר יותר קצף.
 
הוכן מיצוי מפקעת של תפוח-אדמה בדרך זו:
א.         תפ"א קולף. בעזרת מגרדת (פומפיה) רוסקה הפקעת לצלחת פטרי.
ב.         הוספו לרסק 10 מ"ל מים מזוקקים. הרסק והמים עורבבו הייטב..
ג.          הרסק עם המים סוננו דרך המשפך עם הגזה אל מבחנה.  עליה נרשם "מיצוי תפ"א"
ד.         יצרו "מיצוי מהול" על ידי הוספת  15 מ"ל מים מזוקקים ל 5 מ"ל מיצוי תפ"א (המקורי).
ה.        סומנו 6 מבחנות במספרים 1 6.
ו.           לכל אחת מהמבחנות הוכנסו חומרים על-פי הרשום בטבלה 2:
טבלה 2: הכנת המבחנות לניסוי
גובה הקצף, (מ"מ /ס"מ)
מי-חמצן
(מ"ל)          
pH
מים מזוקקים
טיפות HCl
טיפות NaOH
מ"ל מיצוי מהול
מספר המבחנה
6  
3
8
2 טיפות
---
2
3
1
4  
3
 9 
--
---
4
3
2
3.5
3
7
4 טיפות
---
---
3
3
1  
3
5  
2 טיפות
2
---
3
4
0.0
3
3.5
--
4
---
3
5
0.0
3
7  
3 מ"ל
---
---
---
6
 
ז.          לכל מבחנה הוספו טיפות מים להשוואת נפחים.
ח.        נבדק ה-pH בכל אחת מהמבחנות ונרשם בטור המתאים
ט.        לכל אחת מ- 6 המבחנות הוספו 3 מ"ל מי-חמצן (H2O2 3%).
י.           לאחר שחלפו 7 דקות, סומן ונמדד בכל מבחנה הגובה אליו הגיע הקצף.
יא.       הממצאים נרשמו בטבלה 2 במקום המתאים.
 
 
ענה על שאלות 34 - 43 במחברת הבחינה:
34. תן כותרת לטבלה 2.
 
      עליך להציג בדרך גרפית את הקשר שבין רמת ה-pH לבין רמת פעילות האנזים קטלאז.
35.  באיזו דרך גרפית תציג קשר זה: עקום או דיאגרמת עמודות? נמק. (7 נקודות)
36. לרשותך נייר מילימטרי: הצג את התוצאות בדרך שבחרת (אל תכלול בהצגה את מבחנה 6). (12 נקודות)
37. על סמך ההצגה הגרפית, תאר את הקשר שבין רמת ה-pH  לבין רמת פעילות האנזים. בתיאורך השתמש 
      במונח "
pH מיטבי" או "pH אופטימלי". (10 נקודות)
38. הסבר מדוע יש קשר בין רמת ה-pH  לבין רמת פעילות האנזים. (7 נקודות)
39. האם היית מצפה לאותו pH  אופטימלי לו היית בודק את פעילותו של אנזים אחר? (8 נקודות)
40. נתבקשת לתכנן ניסוי דומה לזה שערכת, בו יקבע מהו ה-pH המיטבי של האנזים ברמת דיוק של 0.1
      יחידות
pH (כלומר: להבחין בין עשירית יחידות pH. כדוגמה: 5.6; 5.7 וכו'). (10 נקודות)
בניסוי תוכל להשתמש רק ב- 10 מבחנות. באיזה טווח pH תבחר לבצע את הניסוי? נמק על סמך תוצאות הניסוי שערכת.
41. מהו המשתנה הבלתי תלוי בניסוי המתוכנן? (7 נקודות)
42. מהו המשתנה התלוי בניסוי המתוכנן? (7 נקודות)
43. ציין 2 גורמים שחשוב לשמרם קבועים בניסוי המתוכנן. (9 נקודות)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

הוסף תוכן...

 צביעת תאים צמח, בעל חיים
123